Razende Reporters voor de Nationale Onderwijsweek
1 november 2021

Oriëntatiedag Corderius College

Geschreven door Iris Vermeulen en Emma Esveld  3e-jaars studenten Evenementen.

Oriëntiemarkt Corderius College

Wie zijn wij? 
Wij zijn 3e-jaars studenten van het MBO Amersfoort, wij volgen de opleiding Evenementenorganisatie. Om ons een beter beeld te krijgen  van hoe je nou goed een evenement organiseert, werken wij tien weken bij Onderwijs in Bedrijf (OIB) Koppel't.  Daar leren wij te werken voor echte opdrachtgevers. Wij waren erg blij dat wij na zoveel online lesuren eindelijk weer naar school en Koppel’t konden om vervolgens een echt evenement te organiseren. Onze klas is in tweeën gesplitst, de grootste groep ging aan de slag met de Oriëntatie markt voor het Corderius College en de andere groep zouden voor de Veronica Rijschool een evenement organiseren.

Wat hebben we gedaan?
Voor Koppel’t hebben wij een Oriëntatiemarkt georganiseerd voor het Corderius College. De Oriëntatiemarkt werd georganiseerd voor de MAVO 4 leerlingen. We hebben verschillende bedrijven en studenten uitgenodigd om de leerlingen informatie te geven. De leerlingen mochten langs alle tafeltjes lopen om de beroepsbeoefenaars of studenten te vragen hoe het werk of de opleiding is. Op deze manier krijgen de leerlingen een duidelijk beeld van wat zij kunnen verwachten van hun vervolgopleiding en hoe deze  baan zal zijn.

Waarom hebben we dit georganiseerd? 
De leerlingen van het Corderius College gaan dit  jaar examen doen en dus een vervolgstudie kiezen. Dat is lastig omdat er nu zoveel keuze is in opleidingen. Daarom hebben wij de meest populaire opleidingen benaderd om iets te komen vertellen op de Oriëntatiemarkt. Om erachter te komen welke opleidingen er het meest in de smaak vielen bij de leerlingen hebben wij een enquête afgenomen. Zodat er uiteindelijk een marktkraampje kwam van elke opleiding met daarbij een beroepsoefenaar en een leerling die op het moment de opleiding volgt.  

Hoe hebben we dit aangepakt?
Om het event te organiseren hebben we de klas in drie verschillende groepen opgedeeld. Iedereen koos voor het onderwerp wat hij/zij het leukst vond. De keuzes waren: communicatie, facilitair of de MBO-opleidingen en beroepsbeoefenaars benaderen. De groep communicatie zorgde ervoor dat wij een draaiboek hadden en dat iedereen wist wat hij/zij moest doen op het event. Ook zorgde ze voor de uitnodiging en goodiebags voor de leerlingen, de aftermovie, de enquêtes en dat iedereen op tijd bij de Oriëntatiemarkt was.  De groep facilitair zorgde voor alle materialen die wij nodig hadden op het event, zoals de ballonnenboog, parasols, t-shirts en het bedankje voor de studenten en beroepsbeoefenaars.  Ook hebben zij het budget gemaakt, de looproutes en zorgde ze voor de catering. De laatste groep zorgde ervoor dat alle beroepsbeoefenaars en MBO-opleidingen gebeld of gemaild werden om te vragen of zij op onze Oriëntatiemarkt wilden staan en stuurde de  bevestigingsmail  met alle laatste details.

Hoe was de dag zelf ?
We begonnen de dag met een briefing bij Koppel’t, zodat iedereen wist wat hij/zij moest doen. Na de briefing ging iedereen naar het Corderius College om alles op te bouwen. Dat verliep goed en iedereen was bezig om alles mooi neer te zetten. Na de opbouw ontvingen wij onze gasten en begeleide hen naar hun tafel die ze zelf gingen inrichten. Toen alles opgezet was, stond de eerste groep leerlingen al klaar die graag naar binnen wilden. Over de hele dag kwamen er groepjes leerlingen binnen om informatie te vragen voor hun vervolgopleiding. De Oriëntatiemarkt verliep goed en iedereen was bezig om het event zo soepel mogelijk te laten verlopen. Nadat alle leerlingen waren geweest, was het tijd om af te bouwen en om alle gasten te bedanken voor hun komst. De afbouw verliep ook erg goed en iedereen hielp lekker mee, zodat iedereen tegelijk weer naar huis kon gaan.   

Tips & tops
We hebben veel positieve reacties gekregen na afloop van het evenement. Dit was natuurlijk erg fijn om te horen maar wij wilden ook graag kijken naar wat er volgende keer beter kan. Op de markt zelf hadden wij een tips en tops bord staan. Wij hebben alle leerlingen die het evenement verlieten gevraagd om een tip en top briefje te schrijven en deze op het bord te plakken. Op OIB hebben wij deze feedback verwerkt en dit nemen wij uiteraard mee voor een volgende keer. Daarnaast hebben studenten een aftermovie van de markt gemaakt, en een filmpje van het proces op Koppel’t zelf. Dit omdat we de 2e – jaars studenten een beter beeld te geven. 

Al met al waren we met z'n allen super trots op het resultaat en de fijne samenwerking! Wij hebben ontzettend veel geleerd van het hele proces. 

Meer weten over Koppel’t? Kijk op www.koppelt.nu